Въведи ключова дума

Курс

Системно фасилитиране

Информация за инструктора

Описание

22-24 юни 2018г.

“Системно фасилитиране – изкуството да виждаш навътре и навън” е тридневно обучение, във фокуса на което са две основни теми: системният организационен подход и работата по процеса, разгледани в контекста на двете основни работни среди – външна и вътрешна.

ДА ВИЖДАШ НАВЪН

Когато сме в ролята на фасилитатори или водещи на група, или организация,  за нас е особено важно да придобием информация за нуждите на групата, за целите и за процесите. Добрият баланс между тези три елемента е определящ, за да се получи ефективна и устойчива интервенция в груповия процес. Но как можем да стигнем до тази информация? В повечето случаи установяваме, че ако просто попитаме, това няма да е достатъчно, за да направим ефективна и цялостна диагностика на груповите нужди. Системният подход предоставя полезни инструменти и представлява един различен подход, за да получим достъп до по-точна информация и да направим задълбочен анализ на това, което се случва в групата. Той също създава добри условия за разгръщане на колективната интелигентност и по този начин ни дава възможност да се справим с по-сложни ситуации и предизвикателства.

ДА ВИЖДАШ НАВЪТРЕ

Защо понякога се чувстваме неуверени и несигурни в ролята си на фасилитатори, когато се намираме пред групата или сме изправени пред конфликтна ситуация? Как бихме могли да бъдем по-съзнателни за нашите емоции и чувства, докато фасилитираме или водим група, и как може това знание да ни е от полза в тази ни роля?

В това обучение, чрез методите на работа по процеса и системния подход, ние ще преживеем, и научим как може да интегрираме тази информация, как можем да я използваме в услуга на групата, и как този процес да протече с грижа и сигурност за самия нас.

Какво ще правим

  • Ще изследваме системните инструменти за извеждане на полезна информация
  • Ще научим как да разграничаваме хората от техните роли
    Ще научим как да изследваме историята на една организация
  • Ще изучаваме и практикуваме как да създаваме системни пространства и как да катализираме колективната интелигентност
  • Ще се запознаем със системните принципи
  • Ще се запознаем със системното фасилитиране като метод за работа с конфликти в групи и организации
  • Ще изследваме силата и привилегиите чрез работата по процеса
  • Ще открием как да използваме собствените си емоции в полза на групата.

Към кого е насочено?

Обучението е насочено както към фасилитатори и водещи на групи, процеси и организации, така и към всеки човек, който се интересува от взаимодействията, ролите и процесите в системи на различни нива – семейство, група, екип, общество.

Водещ: Давид Бийота (David Villota)

„Фаслитирането е път към възобновяване на накърненото ни усещане за човечност и взаимосвързаност, като приемeм с уважение нашата истинска същност и се стремим към задълбочен поглед на света около нас.”

Давид е член на Испанския институт по фасилитиране. Той е професионален фасилитатор от 2014 г. През последните години е работил с много и разнообразни групи в Европа и Африка. От грасруут движения и кооперативи до местни власти, неправителствени организации, университети и компании. Понастоящем, той e фасилитатор на  изследователски екипи в Института по околна среда и технологии към университета “Аутонома де Барселона” и обучител по фасилитиране в асоциацията за групови процеси “Ел камино дел елдер” (В превод ”Пътят на мъдреците”).

Той е обучен в следните методи: организационен системен подход, работа по процеса (по Арнолд Миндел), dragon dreaming, ненасилствена комуникация, Art of Hosting и социален театър. През 2017 г. той проведе обучение в София на тема ненасилствена комуникация и конфликти.

Работен език: Английски

Условия за участие:

Записване: Записването става чрез попълване на регистрационна форма и заплащане на такса за участие до 10.06.2018г

Такса за участие: 240 лв.  Таксата включва: водещ, настаняване и храна за времето на събитието. Заплаща се по банков път на банкова сметка:

УниКредит Булбанк, Сдружение Естествоизпитатели,

IBAN: BG60UNCR70001522566668, BIC: UNCRBGSF

В графата “oснование за плащане” молим да напишете: “ХХХ (две имена) – Обучение системно фасилитиране”

График: Пристигане, 22 юни (петък), до 15 ч.;  заминаване, 24 юни (неделя), след 14 ч.

Място: Мястото на обучението е  “Стефанови къщи”, с. Мостово (общ. Асеновград), http://stefanovi-kashti.com/ Ще разполагаме със самостоятелен голям двор, в който ще се провеждат част от заниманията и самостоятелно помещение за хранене.  Къщата се намира до самата гора и е обгърната от свеж, прохладен въздух и птичи песни. Недалеч от с. Мостово се намират скалното светилище Белинташ и скалния феномен Караджов камък. Село Мостово се намира на 29км. от Асеновград, на 47км. от Пловдив и на 190км. от София.

Храна и настаняване: Храната ще бъде вегетарианска, приготвена на място и съобразена с хранителните и здравословни нужди, които сте посочили в регистрационната форма, и ще включва:  22 юни (петък): кафе-пауза и вечеря; 23 юни (събота): закуска, обяд, вечеря и две кафе-паузи; 24 юни (неделя): закуска, кафе-пауза и обяд. Настаняването  ще бъде в тройни стаи със самостоятелни санитарни възли

За въпроси и допълнителна информация:

Сашка Витанова, 0876597935

Ваня Бонева, 0884 990 699

estestvoizpitateli@gmail.com

Дати 2018-06-22
Продължителност 3 дни
Ниво Практикуващи
Място на провеждане с. Мостово
Брой участници 25
Цена 240.00 лв.

25 налични

Карта на мястото

Споделете нашият курс