Въведи ключова дума

Курс

С деца на планина

Информация за инструктора

Описание

„С деца на планина“ е програма за младежи на възраст 11-13 години, които искат да се срещнат със зимната планина, да изпитат своите сили, да се забавляват и да намерят истинско преживяване и нови приятели. Пребиваването в планината през зимата изисква решителност, умения и познания. Ако младежите имат нужната решителност, нашите опитни планински водачи и инструктори ще ги преведат през планината и ще им покажат нейната красота и сила. Ще се забавляваме и ще учим заедно един от друг.

По време на преходите ще споделим основни познания и умения за пребиваване и придвижване в планината, начини за ориентиране в природна среда, какво е то природен парк и как се постига успешна екипна работа. И разбира се, ще се забавляваме. Цялото приключение се случва през метода “учене чрез преживяване” и много игри и забавления (повече за учене чрез преживяване виж тук goo.gl/gqv7SU )

Програмата е изготвена и се изпълнява от професионални планински водачи и инструктори за работа с деца и младежи на открито на сдружение “Естествоизпитатели”,
( https://estestvoizpitateli.org/).

Програма

Ден 1 – преход от кв. Бояна до хижа Камен дел и обратно

9:00 ч. Начало, събираме се в градинката под Боянското ханче, кв. Бояна
9:30 ч. Поемаме на юг, за да навлезем в Природен парк (ПП) “Витоша”. След като прекрачим границата на парка, спираме за кратко, за да се запознаем и да започнем с основните техники за придвижване в планината. Поемаме по пътеката към Боянско езеро, където правим почивка с глътка чай и си говорим за природен парк Витоша. От там продължаваме по пътеката през стара букова гора, за да стигнем до хижа Камен дел, където ни чака топла супа за обяд. Времето за стигане до хижата е 3 часа и полвина, време за практикуване на поведение в планината .
13:00 ч. Пристигане на хижа Камен дел. Като стигнем в хижата, хапваме и си почиваме. След час излизаме пред хижата да играем в снега и да се порадваме на планината – правим снежна пещера, иглу, снежен бивак, човеци, други игри. Учим и се забавляваме.
15:30 ч. Отправяме се в обратна посока, към кв. Бояна. Преди да се разделим, правим почивка, за да споделим впечатленията си от изминалия ден.
17:00 ч. Край на програмата за деня.
Мястото на срещата е същото, от което тръгнахме – градинката под Боянското ханче.

Ден 2 – преход от кв. Княжево до Екостационар „Бели брези“ и обратно

9:00 ч. Начало, събираме се в градинката на кв. Княжево (последна спирка на трамвай №5)
9:30 ч. Отправяме се отново на юг към ПП Витоша. Влезнем ли на негова територия, си правим игра за разгрявка и запознаване, включваме един от елементите на ориентиране в планината. След това продължаваме на югозапад, за да стигнем местността Бялата вода, където правим почивка и пием чай. Там си говорим за други методи за ориентиране в планината. Заредени с нови знания и енергия, тръгваме по нашия маршрут, който минава покрай Дендрариума, където правим кратка почивка и дискусия с тема „Що е то дендрариум?” От там ни остават 30 минути до достигане на нашата цел за деня – Екостационар “Бели брези”. Общото време за достигане е 3 часа.
12:30 ч. Пристигане в Екостационар “Бели брези”. Настаняваме се в чайната, където обядваме това, което си носим от вкъщи. Хапнали и презаредили, сме готови да поиграем навън в снега с нови игри и нашето въображение. Не пропускаме и Музея на совата.
15:30 ч. Време за тръгване на обратно. “Ти водиш сега” до мястото, от където тръгнахме, е играта на прибиране. Преди да се разделим, споделяме впечатления от преживяванията през деня.
17:00 Край на програмата и до нови срещи в планината 🙂

Необходима екипировка:

1. Зимни обувки за планина
2. Зимно яке и панталон за планина
3. Топли чорапи 2 броя – 1бр. на краката + 1бр. резервен
4. Зимни ръкавици 1 бр. + 1 бр. резервен
5. Зимна шапка
6. Топла блуза – термо бельо
7. Раница – 15 литра
8. Термос – 0.75 литра ( вместо пластмасова бутилка вода )
9. Канче или pvc чаша за многократна употреба
10. Слънцезащитен крем, малка опаковка
11. Джобни 🙂

Условия за участие:

Всеки участник трябва да попада в определената възрастова група 11 -13 години.
В деня на прехода всеки участник трябва да е в добро здравословно състояние, което се удостоверява в декларация, попълнена от родителя. Родителската декларация се получава при записване за участие в програмата и удостоверява съгласието на родителя.
Участието може да е за двата дни на програмата или за един ден.
Храната за двата дни се осигурява от всеки участник, като през първия ден за обяд на мястото, на което отиваме – х. Камен дел, предлагат вкусна храна, а на мястото, на което отиваме на втория ден – Екостационар “Бели брези” не се предлага храна. Хубаво е да има 1-2 сандвича за из път и нещо сладко. За втория ден сандвичите са задължителни 3-4 бр. Препоръчително е ползването на термос с топъл чай вместо пластмасова бутилка с вода.

Програмата ще се проведе при минимум 6 и максимум 12 участници.
Организаторите си запазват правото за промяна на програмата при неблагоприятни метеорологични условия.

Цена за участие: 50 лв. за двата дни, 25 лв. за един ден.
В цената е включена планинска застраховка.

За повече информация и записване:
0876597935,
info@estestvoizpitateli.org

Отзиви Статистика

0
0 out of 0
0 Ratings
5 Start 0
4 Start 0
3 Start 0
2 Start 0
1 Start 0

Отзиви

Все още няма отзиви.

Be the first to review “С деца на планина”

Дати 04-06.11.2016
Продължителност 2 дни
Ниво Практикуващи
Място на провеждане Витоша планина, хижа Камен дел
Брой участници 12
Цена 50.00 лв.

12 налични

Карта на мястото

Споделете нашият курс