Въведи ключова дума

кампания “Планина, обичам те”

Кампания ``Планина, обичам те!``

„Ние сме взели тази земя назаем от децата ни. Тя не ни принадлежи”, гласи стара индианска поговорка. Мъдра е, нали? Тази земя, тази природа, тези планини и поля ние ще предадем на децата, на следващото поколение.

Но ако следващото поколение не ги обича, не ги познава и не ги цени? Ако човек не е вдишал въздуха на планината, не е виждал простора от върха или не е протягал ръка да пипне близките звезди, дали ще оцени наследството, което ще му оставим? И дали ще иска да го пази ?

Замислени върху тези въпроси, ние – Естествоизпитателите, видяхме един друг ъгъл, друг аспект на темата за любовта към природата. Природата, нашето кредо и смисъл, любов и богатство, опит и мисия, ни вдъхнови, да поискаме да заведем в планината всяко дете и млад човек. Всяко и най-вече онова, което не я познава. Онзи младеж, който не я е обикнал още. Онова момиче, което се плаши от вятъра.

Пътят ни започва с кампанията “Планина, обичам те!”, Нашата кауза е да създадем силна и постоянна връзка между децата, младежите и планината. Да ги запознаем. Младите хора да намерят един нов, вдъхновяващ, мъдър и вечен приятел, а планината да намери следващото поколение планинари.

Първият етап на кампанията е до края на май месец, в който сме си поставили за цел да съберем 6000 лв. Всеки може да се включи в кампанията – да подари на дете и младеж среща с планината. В магазини Стената при закупуването на стоки от марките Deuter, Julbo, Buff и Berghaus се даряват средства за „Планина, обичам те!”. Така и купувачите стават участници в кампанията и в популяризирането на нейната кауза. 

Със събраните средства ще проведем първия безплатен лагер за 12 деца и младежи, които не познават планината, и ще закупим необходимата планинарска екипировка за пребиваването в планината. дарител – естествоизпитател

Планинският лагер ще се проведе през юни. Негов домакин ще бъде хижа „Чакър Войвода” в Рила. Планинският лагер ще подари на първите участници едно неповторимо преживяване сред природата. Младите хора ще придобият опитност за пребиваване в планината, ще научат много за нея – как да я разбират, познават,обичат, ще открият неща и за себе си, ще научат и за другите.

От върха на планината се виждат много неща. Простори, поля, реки и гори. Там, на върха на планината, виждаш приятеля до себе си – онзи, на когото можеш да разчиташ и в труден, и в лек момент. На върха на планината надзърташ и в себе си. За да се помириш, за да се оцениш, за да помислиш.

В първите си стъпки „Планина, обичам те!“ намери приятелите и подкрепата, които ни позволиха да повярваме, че е възможно да стигнем до тези млади хора, които все още не са се докоснали до планината. Любомир Попйорданов и верига магазини „Стената” припознаха като своя каузата за силна и постоянна връзка между младите хора и планината и предоставиха подкрепата си във финансов, социален и общностен аспект. Зад мястото, на което всеки може да намери качествена екипировка, стои не просто магазин. В годините от създаването си “Стената” подкрепя граждански проекти, застава зад природозащитни каузи и развива света на аутдор спортовете. За магазини „Стената” на дневен ред през 2017 г. е кампанията „Планина, обичам те“. „Планините са край нас, трябва да изградим една нова общност от техни приятели – деца и млади хора, които да тръгнат към тях, да ги заобичат, и така да помогнем за тяхното опазване. Десетки хиляди деца от големите градове никога не са били на планина, на палатка, не познават ученето чрез преживяване”, казват от „Стената”.

В кампанията “Планина, обичам те!” ние влагаме нашите умения да показваме връзката с природата и нейното огромно значение за обществото ни; разчитаме на уменията ни да провокираме и водим процеси; споделяме нашата ценност – свързаността създава устойчивост. Включи се!

Кампания “Планина, обичам те!” започна като проект към Програма за подкрепа на граждански организации в набирането на дарения, организирана от Български център за нестопанско право с подкрепата на Фондация „Америка за България”. Кампанията ще продължи и след приключването на проекта в края на май месец. За това ще ни е необходима подкрепа – да можем да подаряваме на деца и младежи среща с планината. Включете се още днес.