Въведи ключова дума

Лагери

Какво представляват естествоизпитателските планински лагери? 

По време на планинските лагери децата и младежите се запознават с планината и какво е да си сред природата. Запознават се с планинарстовото – пребиваване и движение в планината, бивакуване, ориентиране, запознават се с биоразнообразието около нас, както и с работата в екип, поемане и разпределяне на отговорност, взимането на решения. Младите хорат срещат себе си и другите по-отлизо в преживяване на взаимодействието помежду ни. Имат възможност да наблюдават, изследват и споделят. През преживяването и осъзнаването му децата и младежите усвояват нови умения и знания, които могат да си вземат в раницата на живота си след лагера. 

В реализирането на лагерите следваме принципите на ученето чрез преживяване и насърчаваме творческата изява. Играта е основен инструмент в процеса на учене и в забавлението. Всичко това е насочено към осъзнаване на значимостта на връзката с природата и развитие на връзката със себе си

Всеки ЛАГЕР в кампанията „Планина, обичам те!“ се определя от своите участници и най-вече от възрастта им и физическо състояние. Тази година лагерите отново са в района на х. Чакър войвода, където се храним и можем да се приютим при нужда. Спането е на палатки. Продължителността на един лагер е 5 дни и има следните базисни елементи:

ПРОГРАМА:

1 ден – събиране на групата, придвижване до планината – от София до кк Боровец с автобус, след което съпътстващ транспорт ни взима големия багаж, а ние с малки ранички пеша стигаме до хижата за около 2 часа и половина с леко и приятно темпо. Преди да тръгнем по пътеката отделяме време да се запознаем и продължаваме с това занимание цял ден. Като стигнем на хижата обядваме. Запознаваме се с мястото и правилата на бивакуване, „разчупваме ледовете“ в групата с игри и занимания, организиране и изграждане на палатков лагер, опознаването в групата продължава, предсатвяне на програмата и създаваме на груповия договор. Вечеря. Вечерн огън. 

2 ден – Закуска, разбира се! 🙂 Сутришните новини – кой как е спал 🙂 и какво ни предстои. И продължаваме със сплотяване на групата като ползваме въжени елементи и други интересни игри, които насочват вниамнието ни към планината, природата, взиамодействието в групата. Обяд. Продължаваме с първи стъпки в ориентирането – работа с карта и компас, полигон. Възможен е кратък преход в зависимост от атмосфертните условия и възможностите на групата. Вечеря и вечерен огън със споделяне за деня – какво ми се е случило, как се чувствам от това, научил/а ли съм нещо ново ? 

3 ден –  Закуска. Сутришни новини и разгряване Възможен преход за част от деня с елементи на ориентиране, информация за екипировката и поведението в планината при различни условия и състояния. Обяд. Наблюдаваме биоразнообразието наоколо, играем. Темата с ресурсите и боклука. Вечерен огън и споделяне за деня – надграждане на усвоеното; 

4 ден – Закуска. Преходът, за който сме се подготвяли. Тръгваме сутринта и се връщаме привечер, с обяд, който си носим. Наблюдаваме своето поведение, движение, взаимодействие и биоразнообразието около нас, както просторът, който ни се разкрива. Вечеря. Вечерен огън и споделяне – за цялостното преживяване – с какво мога да стана по-добър за себе си, за околните, за общността и обществото. 

5 ден – Закуска. Сутришно споделяне с малко игра за фоскусиране на преживяното. Събиране на лагера и багажа. Обяд. Преход до кк Боровец. Завършващо кръгче. Отпътуване към София с организиран транспорт. 

Лагери Планина, обичам те! 2019
1ви лагер – 8-12.07
2ри лагер – 12-16.07
Участвай в конкурса за среща с планината, за среща с природата 💞
Ако си на възраст между 9 и 14 години,
Ако не си ходил/а на планина, не си спал/а на палатка, не си правил/а преход
Ако имаш нужда от финансова и друга подкрепа да се срещнеш с планината
Кандидатствай за своето място в лагер Планина, обичам те! до 30.05.2019г.
Мили родители, споделете на вашите деца !!