Въведи ключова дума

post

Екипировка за планина и къмпинг

Екипировка за планина и къмпинг

Малко предистория и въведение в темата

Въпросът за избор на екипировка за планина и пътешествия е толкова стар, колкото и светът. Екипировката може да бъде обсъждана от гледна точка на практичност, достатъчност, трайност, естетика, модни тенденции, професионално ползване, екологичен отпечатък.

Екипировката е важна тема в кампанията ни  „Планина, обичам те!“, която реализираме заедно с магазини Стената и Любомир Попйорданов. Закупувайки продукти от марките Deuter, Berghaus, Buff и Julbo в магазини Стената вие подкрепяте кампанията и подарявате на дете и младеж среща с планината. Качествената екипировка за преживелищните лагери ще осигури на децата и младежите безопасност, комфорт и знание. С поредица от статии поемаме на пътешествие за знанието за качествената екипировка. Вълшебните думи да се отвори пещерата са „Планина, обичам те!“ .

През златните 80 години, когато антивоенното движение в САЩ, Пражката пролет и майските събития в Париж са отшумели, пътешествията по света и ваканциите се превръщат в световен тренд, достъпен за мнозинството от работещите хора, от двете страни на Желязната завеса, дотолкова че се възприемат като основно човешко право… И тук идва звездният момент и за производителите на екипировка, които от самоделно изковани клинове, палатки и посуда за бойни действия преминават към екипировка за пътешествия, планина и къмпинг и облекло, обувки, раници, пътни чанти и аксесоари, които трябва да изразят индивидуалния стил и принадлежност към група. Аутдоор практиките и екипировката се превръщат в мода.

Днес раниците-самари, тежките обувки, фенерчетата, вълнените пуловери и промазаните якета са история. До някогашните 4-5 производители на палатки, обслужващи големите армии и експедиции, борещи се за покоряване на осемхилядниците на света, са се наредили още поне 20 марки, заслужаващи доверие. Ако можем да говорим за предизвикателства, то проблемът е как да се справим с огромния избор от марки, материи и иновации и как да си съставим своя списък от най-необходима екипировка.

Теорията и практиката са единодушни, че няма универсална екипировка, която да е подходяща за всички случаи. И все пак, когато сме изправени пред необходимостта да направим избор, e добре да си зададем въпроси от рода на: колко често ще я ползваме; дали дадена екипировка не може да отговори на повече от една задача в нашето съвремие; как ще я ползваме – без много грижа или ще я мислим постоянно при пътуване, къмпинг, край огъня; искаме ли с нея да подхраним някакво по-специално впечатление за нашата личност и да ни забележат, или тази вещ е част от един списък с желания, свързана е с някаква мечта, подхранвайки, с която се чувствате по-силен и смел ….

Най-важните елементи от екипировката са раницата, обувките и поларът или якето с мембрана. Те присъстват задължително при всяко излизане на планина. Понякога тяхното качество и удобство могат да бъдат решаващи за успеха на едно по-ангажиращо приключение или алпийско изкачване и дори да спасят живот. Чак след това идва и въпросът за цената и гаранционния срок. Уви, купуването на екипировка все повече не е акт на трезв избор.

Неподходящо голямата раница, която непредпазливо сме напълнили и лошо подредили, ще ни създаде неудобства и дори ще ни постави на изпитание. Ето защо правилният избор на раница е толкова важен. Една раница в определени случаи може да послужи и за спасителна акция, и за да намерим в нея самите ние топлина и спасение. Има раници, които от ергономична гледна точка отговарят на спецификата на физиката на жената или мъжа. Опитният водач ще ви каже, че оптималната раница на професионалиста и добрия планинар не трябва да надхвърля 50 л.

От лошо подбраните обувки освен пришки могат да произлязат и мускулна треска, падане и други сериозни травми. Обувките се избират според терена и сезона, през който ще ги носим. Добре е те да отговарят и на нашия натюрел, дамите обичат определени цветове, малки симпатични детайли, но преди всичко при обувките трябва да се търси удобството и то още при самото им обуване. Трябва да усетите обувката като своята обувка. Когато нямате опит, на помощ идват консултантите – това е може би най-силната страна на магазини Стената, освен самия избор на модели – мъжки и дамски. За децата, както винаги, нещата са по-сложни и компромисни и само много запалените родители успяват да решат въпроса с обувките добре. Важни са обаче основните положения. При обувките не се препоръчват такива втора ръка, защото е важно да паснат на анатомията на нашия крак. Сезонността и теренът определят дали обувките да бъдат с висок борд и мембрана или олекотен модел. Сандалите са част от екипировката на всеки пътешественик, тъй както пешкирът за галактическия стопаджия, според Дъглас Адамс. За тях е важно също да знаем за какви терени ги избираме и дали ще ги ползваме повече при мокри или сухи условия.

Якето е наистина широка тема. Аз лично, когато ходя много бързо дори във висока планина и през зимата, използвам компактна ветровка или яке, което добре задържа топлината на тялото при напор на вятъра и студ. Има якета с дишащи мембрани от рода на GoreTex, при които основните качества са именно да се отведе текущо топлината и ефектът от потенето, за да се запази тялото сухо при интензивни движения – бързо преодоляване на разстояния, стремителни изкачвания и спускания … слънце, съчетано със сняг. В класическите случаи якето с мембрана, подсилено с полар, трябва да ни осигури топлинен комфорт, а пухените якета, които виждаме вече толкова често и в града, ни дават и така необходимото съчетание от малко слоеве дрехи с усещането за комфорт. Размерите и кройката понякога са създадени специално за определени активности. Много често успоредно с якето избираме и своя полар и термо бельо.

Всичко споменато досега ще ви помогне да се чувствате по-спокойни и сигурни. Така ще можете да насочите вниманието си към важни неща като метеорологичните условия, пътя и безопасното ви придвижване. Добрата екипировка е нашият щит.

Нашето послание е, че екипировката трябва да се закупува само ако наистина е необходима, ако сте изправени пред нови и много по-амбициозни проекти, които предполагат друга екипировка, която ще ползвате и по-късно. Фактори, които трябва непременно да прецените при нейния избор, са: тежест, обем (защото екипировката трябва и да се носи, да се вмести в раница или багажно отделение на една кола), надеждност, което се определя най-вече от доверието в марката и опита на наши близки и приятели. Не на последно място следва да си зададем въпроса за екологичния отпечатък. Всеки ден консумираме повече, отколкото планетата ни произвежда.

В началото на април е време вече да се замислим за излети и за нашите отлагани, понякога с години, планове за дълга почивка на палатка или за пътешествие в далечни страни и високи планини. В книгата си „Първите седем” Боян Петров споделя своя алгоритъм при избор на екипировка. Ще надникнем заедно, като в пещерата от приказките, в магазини Стената и ще се опитаме в следващите няколко статии да ви помогнем да изградите вашия алгоритъм за избор на екипировка, подреждане на раница и за интересно, запомнящо се, безопасно и отговорно планинарствате или пътешествие.

НЯМА КОМЕНТАРИ

Добавете отзив

Your email address will not be published.