Въведи ключова дума

post

Планина, обичам те!

Планина, обичам те!

„Ние сме взели тази земя назаем от децата ни. Тя не ни принадлежи”, гласи стара индианска поговорка. Мъдра е, нали? Тази земя, тази природа, тези планини и поля ние ще предадем на децата, на следващото поколение.

Но ако следващото поколение не ги обича, не ги познава и не ги цени? Ако човек не е вдишал въздуха на планината, не е виждал простора от върха или не е протягал ръка да пипне близките звезди, дали ще оцени наследството, което ще му оставим?

Замислени върху тези въпроси, ние – Естествоизпитателите, видяхме един друг ъгъл, друг аспект на темата за любовта към природата. Природата, нашето кредо и смисъл, любов и богатство, опит и мисия, ни вдъхнови, да поискаме да заведем в планината всяко дете и млад човек. Всяко и най-вече онова, което не я познава. Онзи младеж, който не я е обикнал още. Онова момиче, което се плаши от вятъра.

Предизвикателна идея? Може би. Но такива идеи се раждат, когато се съберат на едно място няколко луди глави, години опит в планинарството, страст към ученето чрез преживяване и любов към природата. И такива идеи се реализират, когато намерят приятели и подкрепа.

Пътят ни минава през кампанията “Планина, обичам те!”. Нашата кауза е да създадем силна и постоянна връзка между децата, младежите и планината. Да ги запознаем. Младите хора да намерят един нов, вдъхновяващ, мъдър и вечен приятел, а планината да намери следващото поколение планинари.

В първите си стъпки „Планина, обичам те!“ намери приятелите и подкрепата, които ни позволиха да повярваме, че е възможно да стигнем до тези млади хора, които все още не са се докоснали до планината. Любомир Попйорданов и верига магазини „Стената” припознаха като своя каузата за силна и постоянна връзка между младите хора и планината и предоставиха подкрепата си във финансов, социален и общностен аспект. Зад мястото, на което всеки може да намери качествена екипировка, стои не просто магазин. В годините от създаването си “Стената” подкрепя граждански проекти, застава зад природозащитни каузи и развива света на аутдор спортовете. За магазини „Стената” на дневен ред през 2017 г. е кампанията „Планина, обичам те“. „Планините са край нас, трябва да изградим една нова общност от техни приятели – деца и млади хора, които да тръгнат към тях, да ги заобичат, и така да помогнем за тяхното опазване. Десетки хиляди деца от големите градове никога не са били на планина, на палатка, не познават ученето чрез преживяване”, казват от „Стената”.

Първият етап на кампанията е до края на май месец, в който сме си поставили за цел да съберем 6000 лв. При закупуването на стоки от марките Deuter, Julbo, Buff и Berghaus в магазини „Стената”се даряват средства за „Планина, обичам те!”. Така и купувачите стават участници в кампанията и в популяризирането на нейната кауза. Всеки може да се включи в кампанията – да подари на дете и младеж среща с планината.Със събраните средства ще проведем първия безплатен лагер за 12 деца и младежи, които не познават планината, и ще купим необходимата планинарска екипировка за пребиваването в планината.

Първият безплатен лагер за деца и младежи ще се проведе през юни. Негов домакин ще бъде хижа „Чакър Войвода” в Рила. Детският лагер ще подари на първите участници едно неповторимо преживяване сред природата. Младите хора ще придобият опитност за пребиваване в планината, ще научат много за нея – как да я разбират, познават,обичат, ще открият неща и за себе си, ще научат и за другите.

От върха на планината се виждат много неща. Простори, поля, реки и гори. Там, на върха на планината, виждаш приятеля до себе си – онзи, на когото можеш да разчиташ и в труден, и в лек момент. На върха на планината надзърташ и в себе си. За да се помириш, за да се оцениш, за да помислиш.

Това е планината за нас – природа, приятелство, себепознание. А какво е за теб?

НЯМА КОМЕНТАРИ

Добавете отзив

Your email address will not be published.