Въведи ключова дума

post

Учене чрез преживяване в планината

Учене чрез преживяване в планината

Учене чрез преживяване в планината е темата на следващата ни среща на Витамин П. Дата е 2ри май, часът 18.30, мястото – конферентната зала в Софийски университет. Елате да преживеем един от най-забавните начини за набавяне на Витамин П. Срещата е в събитията на Европейска седмица на младежта, 1-7 май, с цел да информира възможно най-много младежи за важността на връзката ни с природата.

Ученето чрез преживяване, преживелищно или експериенциално учене, е методология, чрез която учим от натрупаната опитност по организиран и насочван начин. Какво казва Уикипедия: “Ученето чрез преживяване ….  е промяна в поведението на едно лице вследствие на практическото прилагане на изводите, направени от анализа на неговия личен опит … ”.

За нас за да е пълноценна картината важната съставка е “на открито”. Да, в нашата опитност като Естествоизпитатели да бъдем на открито, в планината, е тази част от ученето чрез преживяване, която донася магията. Правим го и в града, в големи и в малки зали, защото знаем, че носим природата в себе си. Но там в планината, на ливадата, сред гората, под звездите, е тази среда, в която се отваряме най-пълноценно към себе си, околните и процеса, който ни се случва. Когато краката ни са стъпили директно върху земята, носът ни усеща благоуханията, белите ни дробове поемат свежестта на въздуха, очите ни се наслаждават на красотата, а ръцете ни могат да докоснат живота наоколо – тогава преживяването е пълноценно и сме по-близо до себе си. И ученето се случва естествено. Защото то е в играта. И е споделено.

За да откриваме и усвояваме нови умения и знание, да опознаваме себе си и света, е необходимо да излезем от познатото ни, т. нар. зона на комфорт. Анализа и рефлексията ( споделянето и наблюдението) на прясната ни опитност изграждат в нас умението да учим във всяка ситуация. А практическото приложение на наученото ни дава възможност да го подложим на проверка. И както една мъдра поговорка казва – човек се проявява във взаимодействието си. Затова ученето чрез преживяване се случва в група.

Чрез формата на играта създаваме преживяване, което съдържа предизвикателство – премерено, така че да ни изкара от зоната ни на комфорт и да не ни уплаши. В предизвикатеството добиваме опитността. След това съзнателно разглеждаме тази опитност в емоции и мисли (времето за анализ и рефлексия), за да разберем какво ни се е случило. Стигаме до изводи, идеи, прозрения за себе си и за света. Завършваме цикъла с прилагането на това ново знание. И сме заедно с планината.

Ученето чрез преживяване интегрира мисленето, чувстването и волята като основни психични процеси с физическия организъм в едно лично предизвикателство, отвъд границата на нашето ежедневие и това ни отвежда в зоната на себепознание, кураж, неподозирани лични способности, състрадание и взаимопомощ, преоткриване на ценности и лично усъвършенстване.

В кампания „Планина, обичам те!“ съчетаваме нашата кауза за по-здрава и постоянна връзка на младите хора с природата чрез учене чрез преживяване в планината и обществената ни активност чрез събирането на средства за провеждане на лагери за деца и младежи, които не познават планината все още.

НЯМА КОМЕНТАРИ

Добавете отзив

Your email address will not be published.