Въведи ключова дума

post

Няколко дни

Няколко дни

Остават няколко дни до началото на младежкия обмен “Естеството на ученето”. Вълнуваме се по естествоизпитателски :).

„Естеството на ученето“ е проект по ключова дейност К1, сектор Младеж, програма „Еразъм +“. Проектът събира в България 25 младежи и техните лидери на възраст между 18 и 25 години от 5 държави – България, Румъния, Португалия, Италия и Латвия, които водени от нас – Естествоизпитатели, ще изследват естеството на ученето сред природата и връзката ни с нея и как можем да предаваме послание от нашето преживяване.

Проектът се провежда от 19 до 28 юни на 3 места – град София, язовир Голям Беглик, Родопи и град Пловдив. Програмата включва престой в планината и в града. В планината, в Горски център Чатъма чрез разнообразни дейности на открито като къмпингуване (спане на палатки), колоездене, плаване с кану, въжена градина, преход ще преживеем и изследваме своята среща с природата. Ще търсим и откриваме заедно посланията си и артистичните средства за тяхното изразяване. След това ще отидем в града.

Очаквайте ни в град Пловдив между 25ти и 27ми юни. На 27ми юни в първата половина на деня, между 9 и 13 часа, младежите ще реализират 3 представяния, чрез които ще предадат на публиката тяхното преживяване с природата, ще изразят себе си, своите послания. Локациите на представянията са: Цар Симеоновата Градина, Парка на Джумаята и сцена “Ядрото” в Капана. Вечерта на 27ми ще бъдем в Стария град. За повече конкретика следете фейсбук страницата ни Естествоизпитатели / The Naturalexplorers.

Младежкият обмен поставя фокус върху нуждата на младите хора от връзка с природата. Той предлага възможност те да открият свой път към нея, да развият умения ползвайки я като среда и инструмент за учене, както и да изразяват преживяванията си. Целта на проекта е да стимулира личното и професионално развитие на младите хора, предоставяйки им пространство и преживяване сред природата, да изследват процесите на учене в природна среда, изразяване, взаимодействие и свързаност с природата, с другите и със себе си. Методът “Учене чрез преживяване” е в основата на проекта. Ученето чрез преживяване интегрира мисленето, чувстването и волята с физическия организъм в едно лично предизвикателство отвъд границата на нашето ежедневие; отвежда ни в зоната на себепознание, кураж, неподозирани лични способности, преоткриване на ценности , взаимопомощ и лично усъвършенстване. За прилагането на метода е важна групата, в която проявяваме взаимодействието!

Опитът ни показва, че децата и младежите имат нужда от време на открито сред природата в преживяване, рефлексия и учене, игри и взаимодействие с другите. Каузата на сдружението ни е да възстановяваме и засилваме връзката на младите хора с природата. Ние от “Естествоизпитатели” смятаме, че тази връзка е жизненоважна за израстването и реализирането на всеки млад човек – осъзнаване на взаимосвързаността и взаимозависимостта, за развиване на увереност и доверие в себе си, усещане за себестойност и вътрешен мир, умения за учене. Посредством връзката си с природата младите хора разбират своето място като част от заобикалящия ги свят.

Осъществяването на този проект за нас е важно, защото ни предоставя възможност да споделяме и комуникираме ценностите, които възпитаваме у младите хора, на няколко нива – локално, национално и европейско и да достигнем до по-широки и разнообразни кръгове от хора. Благодарим ! 

Ваши Естествоизпитатели 🙂

НЯМА КОМЕНТАРИ

Добавете отзив

Your email address will not be published.