Въведи ключова дума

post

Първият планински лагер

Първият планински лагер

Първият безплатен планински лагер в кампания „Планина, обичам те! ще се проведе от 2 до 6 юли в района на хижа „Чакър Войвода” в Рила. Този лагер ще събере 12 младежи на възраст 12-14 години и ще ги срещне с планината. Лагерът е за младежи, които не са се срещали с планината, не я познават или нямат възможност да отидат при нея, а имат желание, любопитство, интерес. Също и за младежи, които са готови да споделят своите познания и умения в планината. Лагерът ще се провежда на открито, спането ще бъде на палатки, като ще се храним в хижата и в случай на буря ще се подслоним там. Планинският лагер ще подари на първите участници едно неповторимо преживяване сред природата. Младите хора ще придобият опитност за пребиваване в планината, ще научат много за нея как да я разбират, познават, обичат, ще открият неща и за себе си, ще научат и за другите.

За да станат участници в лагера, младежите трябва да изразят своята мотивация защо искат да са сред тези 12 участници в този планински приключенски лагер, като това може да стане под найразнообразни форми написано, нарисувано, видео, песен и др., важното е да става ясно защо аз искам да се срещна и запозная с планината. Важо е също да ни споделят били ли са на планина до сега, спали ли са на палатка и друго, което сметнат, че е важно да знаем. Разбира се, трябва да има име, години, от къде съм, както и контакт на родителя. Крайният срок за „кандидатурите“ е 15и юни. Скоро след това ще споделим кои са участниците. С тях и техните родители ще трябва да се срещнем предварително, за да се подготвим качествено.

На 2 юли рано сутринта ще тръгнем от София с организиран транспорт до Боровец. От там до хижата ще ходим по път с лек маршрут за около 2,30 3,00 часа. Поголямата част от багажа ни ще бъде извозена до хижата, освен малките чантички, в които ще си носим вода, хапване, дреха. Като стигнем и си отпочинем, ще направим палатковия ни лагер и ще започнем да се запознаваме с мястото и помежду ни с игри и забавление. През следващите дни ще се учим на ориентиране, наблюдение, ходене в планината ще направим предох до близка местност в зависимост от времет. Ще преминаваме през предизвикателства и ще се забавляваме в игри. Вечер край огъня ще споделяме какво ни се е случило, какво сме научили, как се чувстваме. Последния ден след като обядваме, ще тръгнем обратно надолу към Боровец, където в уречения час ще ни чака транспорта ни обратно към София.

Сигурни сме, че няма да е лесен изборът на 12 младежи, но средствата, с които разполагаме, определят броя участници. Вярваме и се надяваме, че ще има нови дарители-естествоизпитатели в кампанията, с чиято подкрепа ще можем да реализираме още много планински лагери. Всеки може да се включи да подари на дете и младеж среща с планната.

Благодарим с целите си естествоизпитателски сърца на магазини Стената и Любомир Попйорданов за цялостната подкрепа – финансова, социална и общностна, към кампания „Планина, обичам те!“. Благодарение на тези дарители – Естествоизпитатели кампанията осъществява своята мисия – да събужда и засилва връзката между децата, младежите и планината. 

От върха на планината се виждат много неща. Простори, поля, реки и гори. Там, на върха на планината, виждаш приятеля до себе си онзи, на когото можеш да разчиташ и в труден, и в лек момент. На върха на планината надзърташ и в себе си. За да се помириш, за да се оцениш, за да помислиш.

е-майл за кореспонденция: estestvoizpitateli@gmail.com

телефон за контакт – 0876597935, Сашка Витанова

НЯМА КОМЕНТАРИ

Добавете отзив

Your email address will not be published.